Palīdzība

2007. gada 20. decembris

Slēgs zagtos un nozaudētos tālruņus

Kā to paredz jaunie Ministru kabineta noteikumi Nr. 619, sākot ar nākamā gada janvāri mobilo sakaru operatori veidos kopīgu zagto un nozaudēto tālruņu datu bāzi. Līdz ar to šo tālruņu darbība tiks slēgta visu Latvijas operatoru tīklos.

Citu valstu prakse pierāda, ka šādā veidā ir iespējams samazināt mobilo tālruņu zādzības. Latvijā to joprojām ir diezgan daudz. Pagājušajā gadā vien LMT saņēma gandrīz 27 tūkstošus pieteikumu par zagtu vai nozaudētu tālruni.

LMT līdz šim konsekventi veidojis savu klientu piereģistrēto zagto un nozaudēto tālruņu datu bāzi un bloķējis šādu tālruņu darbību LMT tīklā. Taču pagaidām šos aparātus var brīvi lietot citu mobilo sakaru operatoru tīklos. Sākot ar 2008. gada janvāri, visi GSM mobilo sakaru operatori uzsāks kopīgi izveidotās centralizētās datu bāzes lietošanu un bloķēs zagto vai nozaudēto mobilo tālruņu aparātu darbību visos Latvijas GSM operatoru sakaru tīklos.

Katram tālruņa aparātam ir savs unikāls identifikators – tas ir IMEI kods (International Mobile Equipment Identity). To piešķir tālruņa ražotājs, un tas sastāv no 15 cipariem. Pēc IMEI numura tiek atpazīts katrs tālruņa aparāts mobilo sakaru tīklā. Taču atsevišķos gadījumos LMT tīklā ir konstatēti vairāki tālruņi ar vienādu IMEI kodu. Tie acīmredzot radušies, nelegāli pārkodējot tālruņus, kopējot tajos vienu un to pašu IMEI kodu. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 561 ir aizliegts lietot un izplatīt galiekārtas ar nesankcionēti pārveidotiem mobilo iekārtu identifikatoriem jeb IMEI kodiem. Šādu tālruņu īpašniekiem pastāv risks, ka kāds no viņiem paziņo par tālruņu zādzību vai nozaudēšanu. Tad tiks bloķēti visi tālruņi ar šādu IMEI kodu.

Visbiežāk sastopamie vienādie tālruņu IMEI kodi, kuriem ir lielākais risks tikt atslēgtiem:
      •000000000000000;
      •012345678901230;
      •099999001234560;
      •135790246811220;
      •350305260000000;
      •351488203828803;
      •447967894000440.

Lai uzzinātu sava tālruņa IMEI kodu, aparātā jāievada šāda kombinācija: *#06#. IMEI kodu var nolasīt arī uz uzlīmes zem tālruņa akumulatora. Ja šie kodi atšķiras vai ir minētajā sarakstā, visdrīzāk jūsu tālrunis ir pārkodēts.

Klientus, kam nobloķējas mobilais tālrunis, LMT aicina sazināties ar operatoru, lai noskaidrotu, kāpēc šāda situācija radusies. Savukārt mājas lapā www.numuri.lv, ko veidojis centralizētās datu bāzes izstrādātājs SIA „Datorikas institūts DIVI”, katrs varēs pārbaudīt, vai tālruņa IMEI kods nav ierakstīts bloķēto tālruņu datubāzē.

Dalīties ar saiti