"Latvijas Mobilais Telefons" uzsācis GSM 900/1800 tīkla darbību

DEC
1999

"Latvijas Mobilais Telefons" uzstādījis pirmās bāzes stacijas GSM 1800 frekvencē. Šobrīd darbojas 14 bāzes stacijas, līdz gada beigām to skaits sasniegs 25.

Tirgus izpētes rezultātā LMT vērsās Satiksmes ministrijā ar lūgumu piešķirt licences paplašinājumu darbībai 1800 MHz diapazonā. Šo atļauju uzņēmums saņēma šā gada 10. jūnijā.

"Tirgus ir attīstījies pat necerēti strauji, abonentu skaita pieaugums turpina apsteigt visoptimistiskākās prognozes. Mūsu pienākums ir gādāt, lai abonenti saņemtu kvalitatīvus pakalpojumus," tā nepieciešamību uzsākt darbību jaunajā frekvencē motivēja LMT ģenerāldirektors Juris Binde. "Gribu uzsvērt, ka runa ir par to pašu GSM tehnoloģiju, kas mobilo telefonu lietotājiem Latvijā jau ir labi pazīstama. Atšķirība ir tā, ka GSM 1800 frekvenču joslas ietilpība ļauj nodrošināt kvalitatīvus sakarus vietās ar ļoti blīvu lietotāju koncentrāciju."

Sarunas GSM 900/1800 tīklā nodrošina tā saucamie duālie tālruņi, un šādā tehnoloģijā tiek izgatavoti gandrīz visi jaunākie mobilo telefonu modeļi. Jau apmēram gadu tie nopērkami arī Latvijā, šo aparātu cena pastāvīgi samazinās un šobrīd faktiski neatšķiras no tiem, kas nodrošina sakarus tikai GSM-900 frekvencē.

GSM 900/1800 tīkli darbojas arī mūsu kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā. Igaunijā pirmās GSM 1800 frekvences bāzes stacijas tika uzstādītas 1998. gada martā. Vispirms tika nodrošināts pārklājums Tallinas vecpilsētā, tagad - arī Tartu un Pērnavas centrālajā daļā. Lietuvas galvaspilsētā Viļņā darbojas divas GSM 1800 frekvences bāzes stacijas.

Papildināta informācija:

1800 MHz frekvence netiek izmantota jauna tīkla izbūvei, bet gan esošā GSM tīkla paplašināšanai, t.i., ir vienots GSM duālais tīkls; jaunās bāzes stacijas tiek izvietotas Rīgas centrālajā daļā; par atrašanos duālā tīkla darbības zonā (vietā, kur ir pieejams GSM tīkls abās frekvencēs) klients var uzzināt ar "Šūnas info" pakalpojuma starpniecību, saņemot paziņojumu vienotā GSM duālā tīklā ir vienoti tarifi un pakalpojumi, t.i., tarifi un pakalpojumi nav atkarīgi no izmantotās frekvences vai mobilā tālruņa tipa